Gevolgschade door lekkage
Een verborgen gevaar
Gevolgschade wat is het? Lekkages in je huis richten meer schade aan dan je misschien denkt. Het moment dat een lekkage optreedt, is slechts een topje van de ijsberg. Gevolgschade wordt na verloop van tijd pas zichtbaar, want het originele lek is dan al opgelost. Dit heeft gevolgen voor je vergoeding.
Het is belangrijk om te weten hoe gevolgschade door lekkage zich ontwikkelt, welke lekkages de verzekering dekt en welke gevolgen achterstallig onderhoud heeft.
Wat is gevolgschade door lekkage?
Gevolgschade is schade die ontstaat uit een eerdere lekkage. Dit gebeurt vaak bij de volgende type lekkages:
- Een kapotte leiding die vochtplekken op de muur veroorzaakt
- Een daklekkage waardoor schimmels op muren en plafonds ontstaan
- Lekkage in de badkamer die leidt tot gebarsten tegels
- Hout in huis dat gaat rotten door vocht
Het lastige is dat je deze extra schade vaak niet meteen ziet. Het duikt pas later op, nadat het oorspronkelijke lek is gerepareerd.
Veel verzekeringen dekken deze gevolgschade niet. Dit betekent dat je zelf moet betalen voor bijvoorbeeld schimmelverwijdering en houtreparaties.
Het is daarom belangrijk om snel te reageren bij een lekkage. Nog beter is het om gevolgschade te voorkomen.
Waterschade verzekerd?
Verzekeraars gaan verschillend om met gevolgschade door lekkage. Gevolgschade bij waterschade wordt vaak verzekerd. Het is afhankelijk van je verzekering en de situatie. Zorg dat je weet wat je polisvoorwaarden zijn, zodat je weet of waterschade verzekerd is en welke regels gelden voor de vergoeding van gevolgschade.
Bij één van de volgende oorzaken is gevolgschade meestal gedekt:
- Schade door lekkage van daken, dakgoten of bovengrondse afvoerpijpen in huis.
- Schade door lekkage van de centrale verwarming, waterleidingen en aanverwante installaties.
- Vorstschade aan de centrale verwarming of waterleidingbuizen.
Gevolgschade lekkageverzekering: opstal- of inboedelverzekering?
Heb je een lekkage, welke verzekering dekt dit dan?
- Een opstalverzekering dekt spullen die vastzitten in en aan je huis. Denk aan je muren, leiding en het dak.
- Als het gaat om spullen in huis, zoals meubels en andere persoonlijke bezittingen, dan kun je de schade claimen via je inboedelverzekering.
Verschillen lekkage verzekering
We geven een voorbeeld om de verschillen van de twee verzekeringen duidelijk te maken:
Stel je voor dat er lekkage in je keuken is. Als dit lek het plafond van je keuken beschadigt, is de kans groot dat de opstalverzekering dekking biedt. Dit komt doordat het plafond een vast onderdeel is van je huis.
Aan de andere kant, als je eettafel en stoelen waterschade oplopen, verhaal je dit op de inboedelverzekering. Deze meubels behoren tot je persoonlijke bezittingen.
Zo zie je hoe specifieke situaties bepalen welke verzekering voor jou van toepassing is.
Achterstallig onderhoud vergroot de kans op lekkages
Achterstallig onderhoud of nalatigheid maakt de kans op lekkages en schade groter. Achterstallig onderhoud betekent dat er te weinig of geen onderhoud aan een woning is gepleegd waardoor er schade ontstaat.
Belangrijk om te weten is dat de verzekering alleen uitkeert als het ontstaan van de gevolgschade niet jouw eigen schuld is en dus niet te wijten is aan nalatigheid of achterstallig onderhoud.
Achterstallig onderhoud woning
Het is niet aan te raden om te bezuinigen op het onderhoud van je huis. Dit leidt uiteindelijk tot meer kosten. Besteed dus aandacht aan dakgoten, loszittende dakpannen, kitnaden in de badkamer en laat de schoorsteen vegen.
Aandachtspunten lekkage verzekering
- De verzekering keert niet of minder uit als je de schade op eigen houtje herstelt. Meld de schade daarom altijd eerst bij je verzekeraar.
- Schade als gevolg van een lekkage bij de buren. Dit is niet onder alle opstalverzekeringen gedekt. Vaak kun je de schade verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van de buren.
- Ontstaat er gevolgschade tijdens bouwwerkzaamheden? Dan wordt dit meestal niet vergoed. In deze situatie is de schade misschien te verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van het bouw- of klusbedrijf.
Wat kost een schade-expert?
Bij lekkage of gevolgschade door lekkage, stuurt je verzekeraar een eigen schade-expert. Deze beoordeelt de situatie voordat hij de definitieve schadevergoeding vaststelt. Het goede nieuws is dat je in de regel niet voor de kosten van deze expert hoeft op te draaien.
Ben je het niet eens met het besluit van de schade-expert? Dan heb je volgens de wet recht om een contra-expert in te schakelen. Een contra-expert is een onafhankelijke professional die de schade opnieuw beoordeelt. Hieruit volgt een onpartijdig advies, wat de kans op een eerlijke schadevergoeding vergroot.
AB Lekdetectie is een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van lekdetectie. Ze zijn geheel onafhankelijk omdat ze geen herstelwerkzaamheden verrichten. Dit zorgt ervoor dat ze niet aan onnodig hak- en breekwerk doen.
Heeft u een lekkage en wilt u liever geen gevolgschade? Onze specialisten komen graag bij u langs om u snel te helpen. Met hoogwaardige meetapparatuur en de nieuwste technieken kunnen ze doelgericht elke lekkage opsporen. Van woningen tot appartementen en van bedrijfspanden tot nieuwbouwprojecten.