De 5 meest voorkomende lekkages in huis

Een lekkage in huis heeft direct effect op uw woongenot. De overlast is vaak vervelend, de schade vaak zichtbaar maar soms ook onzichtbaar. Dan kan er veel gevolgschade ontstaan. En neemt u niet snel genoeg de juiste actie, dan gaat het van kwaad tot erger.
Maar wat zijn nu de meest voorkomende woninglekkages? Van zolder tot kelder en alles ertussenin, we lopen er doorheen. Zodat u weet waarop u moet letten. En er tijdig bij kunt zijn.


veel voorkomende lekkages in huis

1: Daklekkages

Samen met de buitenmuren is het dak het middel om het gehele huis en alles erin te beschermen tegen weer en wind. Want de krachten van de natuur zijn niet gering. En (regen)water heeft de wonderlijke eigenschap om ieder klein gaatje te vinden en er doorheen te stromen.
Over het algemeen liggen dakpannen vaak jarenlang goed. Maar na een flinke storm (of een aardbeving) kan het gebeuren dat ze niet allemaal meer precies op hun plek liggen.

Ook kan de isolatielaag, tussen het dak en plafond, niet helemaal goed zijn aangebracht.

En bij een dakkapel zijn het vaak de aansluitingen die niet waterdicht zijn gemaakt of versleten zijn.

Lekkages op platte daken zijn vaak te vinden in de bedekking die verkeerd gemonteerd, beschadigd of versleten is.

Kijk daarom een paar keer per jaar goed naar uw dak en check of alles wat u kunt zien wel waterdicht is. Doe dat ook met de naden van uw dakkapel. En zorg ervoor dat alle dakgoten en afvoerbuizen hun werk goed kunnen doen, door ze schoon te houden en te ontstoppen mocht dat nodig zijn.

2: Kozijnlekkages

Een lekkend kozijn is te herkennen aan weglekkende druppels en vochtplekken, op het kozijn en de muur eromheen. Houtrot kan zowel oorzaak als gevolg zijn. In zulke gevallen is een kozijnlekkage met het blote oog te zien, maar dat is zeker niet altijd zo.

De achterliggende oorzaken van kozijnlekkages zijn constructiefouten, bouwkundige fouten of slecht onderhouden schilderwerk.
Dat laatste is natuurlijk te voorkomen, bijvoorbeeld door zelf jaarlijks een rondje langs alle kozijnen te doen. En, indien nodig, het schilderwerk uit te (laten) voeren.

3: De verwarming

Een lekkage aan de verwarming ontstaat meestal bij de aanleg van de installatie. Maar later kan er ook nog weleens wat misgaan, over het algemeen door slijtage.

Het gevolg is altijd dat er water uit het gesloten systeem ontsnapt. Dit leidt automatisch tot drukverlies in de verwarmingsketel. Daardoor is zo’n lekkage direct af te lezen aan de keteldruk.

Moet u elke maand bijvullen? Dan kan het ook gewoon de ketel zijn. Laat dit eerst controleren door een installatiemonteur. Blijkt dat de ketel goed is, maar blijft u toch drukverlies houden, dan zit er een lekkage in de cv-leidingen (of vloerverwarming).

4: De badkamer

Eén van de meest voorkomende lekkages zijn die in de badkamer. De oorzaken zijn erg uiteenlopend; een lek in de waterleiding, versleten rubbers, gescheurd of loszittend kit- en voegwerk of een lek in de afvoer (riolering) om maar wat voorbeelden te noemen. En een montagefout bij de bouw leidt soms ook (veel) later tot een lekkage.

Hoe het ook zij, een lekkage middenin huis wilt u natuurlijk voorkomen. Of anders, zo snel mogelijk oplossen. Want de eventuele gevolgen – van vochtplekken tot schimmelvorming in muren of plafond, ook in naastgelegen ruimtes (zoals de slaapkamer) en de onderliggende verdieping(en) – zijn vaak enorm. Omdat er ontzettend veel water door een badkamer gaat.

Maar dat is tegelijkertijd ook een geluk. Want u bent er altijd zelf bij. Dus kunt u, met een beetje oplettendheid, een badkamerlekkage snel genoeg constateren.

5: Overige leidingen

Behalve de verwarmingsleidingen en de watertoe- en afvoer in de badkamer, lopen er nog andere leidingen (voor water én gas) door het huis.

De leidingen die door vrijwel iedere woning lopen zijn:

  • Cv-leiding
  • Waterleiding
  • Riolering
  • Gasleiding

Het begrip ‘leidinglekkage’ is dan ook veelomvattend. Evenals de mogelijke oorzaken ervan.
Naast iets te enthousiast boren of klussen, zijn een verkeerde montage bij de aanleg en de ‘werking’ van een woning de twee belangrijkste.

Helaas voor de bewoners zijn díe lekkages vaker niet dan wel zelf te traceren. Daar zijn dan weer speciale lekdetectietechnieken voor nodig.

Voor alle ongemakken, dus ook lekkages, geldt: voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom raden we u aan om uw huis te controleren of mogelijke lekkages.

Is de lekkage reeds een feit, dan is het zaak om de (gevolg)schade te beperken. Dat begint met het snel (laten) opsporen van de lekkage. Mocht u ervoor kiezen om het op te laten opsporen vraag dan hoe een bedrijf te werk gaat. Wij werken zelf met opsporingsmethodes die weinig tot geen schade aan de woning opleveren.

Om verder niet voor onaangename financiële verrassingen te komen staan, raden we aan om meteen te controleren of uw opstalverzekering (woonhuisverzekering) lekkageschade dekt.

Samenvattend

Lekkages in uw huis zijn erg vervelend. In dit artikel heeft u kunnen lezen wat de meest voorkomende lekkages zijn en hoe u ze kunt voorkomen. Mocht er desondanks een lekkage ontstaan dan is het zaak om er snel bij te zijn en het te laten opsporen. Daarna kunt u het gericht laten herstellen. Bekijk bij het inschakelen van derden of de verzekering de gemaakte kosten dekt. Zo komt u niet voor onaangename financiële verrassingen te staan.

AB Lekdetectie is een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van lekdetectie. Ze zijn geheel onafhankelijk omdat ze geen herstelwerkzaamheden verrichten. Dit zorgt ervoor dat ze niet aan onnodig hak- en breekwerk doen.

Heeft u een lekkage en wilt u liever geen gevolgschade? Onze specialisten komen graag bij u langs om u snel te helpen. Met hoogwaardige meetapparatuur en de nieuwste technieken kunnen ze doelgericht elke lekkage opsporen. Van woningen tot appartementen en van bedrijfspanden tot nieuwbouwprojecten.