Blowerdoortest ofwel luchtdichtheidsmeting
Blowerdoortest, luchtdichtheidsmeting, luchtdichtheidstest, qv10 onderzoek en luchtdicht bouwen. Allemaal woorden die met elkaar te maken hebben. En die je dus ook veel terug ziet komen in dit artikel.
Er valt veel te vertellen over de blowerdoortest en daarom hebben we een handige inhoudsopgave gemaakt. Op deze manier kun je, op het moment dat je graag uitleg wilt over een bepaald aspect van de blowerdoortest, direct naar de juiste informatie:
Wat is een blowerdoortest?
Het doel van de blowerdoortest?
In welke situaties wordt een blowerdoortest ingezet?
Welke materialen worden er gebruikt?
Wat kost een blowerdoortest?
Wat is een blowerdoortest?
Bij een blowerdoortest (ook wel luchtdichtheidsmeting genoemd) wordt de luchtdichtheid van een gebouw (bv kantoorpand of woning) in kaart gebracht. Dit wordt gedaan door het gebouw bloot te stellen aan over- en/of onderdruk.
Het doel van de blowerdoortest?
Leuk om te weten wat een blowerdoortest is maar wat is het doel van deze test? Daar kunnen we kort over zijn: het doel van de blowerdoortest is kijken of dat er ergens luchtlekkages aanwezig zijn. Want op het moment dat er luchtlekkages aanwezig zijn dan heeft de aannemers de mogelijkheid om de luchtdichtheid te verbeteren.
Bij (nieuw)bouw projecten praat men vaak over luchtdicht bouwen. Een blowerdoortest is een prima test om gedurende het bouwproces te kijken of dat dit daadwerkelijk gebeurt.
Maar wat zijn de belangrijkste redenen om de luchtdichtheid aan te pakken? Hieronder staan ze beschreven.
Lagere energierekening
Het is altijd zonde op te veel te betalen voor energie. Dat geld kunnen we beter ergens anders aan besteden. Op het moment dat er minder of geen luchtlekkages aanwezig zijn in bijvoorbeeld een kantoorpand of een woning dan wordt de ruimte optimaal verwarmd.
Het tegenovergestelde is natuurlijk ook waar. Op het moment dat er veel luchtlekkages aanwezig zijn dan zorgt dit ervoor dat er veel warmte verloren gaat. En dus moet er harder gestookt worden om dezelfde temperatuur te krijgen in de ruimte.
Minder tocht in het gebouw
In de tocht zitten vindt niemand leuk. Je herkent het misschien wel: je zit ergens en je voelt continu de toch langs je lichaam gaan. Dat is niet prettig. Dit is echter wel wat er gebeurt op het moment dat er veel luchtlekkages aanwezig zijn. Door een blowerdoortest in te zetten worden deze luchtlekkages inzichtelijk gemaakt. Op deze manier kunnen ze gericht aangepakt en opgelost worden. En dat betekent meer comfort voor de mensen in de ruimte.
Betere waterdichtheid
Het klinkt heel logisch: op het moment dat er meer luchtlekkages zijn dan is er ook een grotere kans dat er water naar binnen kan komen. En dat is dus ook zo! Iets waar je niet op zit te wachten. Want als dat het geval is dient je 2 problemen op te lossen: ervoor zorgen dat de plek waar het water zit te repareren en vervolgens ook de luchtlekkage oplossen. En mocht je er laat bij zijn dan kan dit diverse vervelende situaties opleveren, zoals: schimmelvorming, en dat is iets waar je niet op zit te wachten. Want dit levert problemen op voor je gezondheid. Zeker voor mensen met een allergie.
Minder geluidsoverlast
Als er iets vervelend is dan is het wel geluidsoverlast. Op het moment dat je aan het werken bent dan kan het echt een negatieve impact hebben op diverse zaken, zoals: concentratievermogen, creativiteit, hoeveelheid werk dat je verricht en meer. En wat te denken van geluidsoverlast in je woning. Het lezen van een boek is niet echt fijn met geluidsoverlast. En stiekem levert het onbewust ook een hoop stress op als er continu teveel geluid aanwezig is.
Betere werking van de ventilatie
Dit klinkt wellicht gek maar op het moment dat er geen luchtlekkages aanwezig zijn dan is de werking van de ventilatie ook beter. Tijd voor een stukje uitleg. Je wilt dat je ventilatie via het ventilatiesysteem loopt. Op het moment dat er luchtlekkages zijn dan ventileer je ook via de naden en kieren. En dat is iets wat je graag wilt voorkomen. Als dit wel gebeurt dan spreken we over infiltratie. Infiltratie heeft mede tot gevolg dat er tocht ontstaat en dit kost veel energie.
In welke situaties wordt een blowerdoortest ingezet?
Er zijn diverse situaties waarin er een blowerdoortest wordt ingezet, zoals:
- Lekkage onderzoek
- Luchtlekinspectie
- Thermografisch onderzoek
- Controle tijdens (nieuw)bouwprojecten
- Subsidie aanvraag
Welke materialen worden er gebruikt?
Er zijn diverse materialen die gebruikt worden bij de inzet van de blowerdoortest. Dit zijn:
- Een ventilator
- Het blowerdoordoek
- Een frame
- Tape
- Een rookmachine
- Thermografie camera
- De drukmeter
- Software
- De voeding
Leuk deze materialen maar welke stappen worden nu gezet zodat de test ook echt goed uitgevoerd kan worden.
Stap 1: Het eerste wat er dient te gebeuren is het plaatsen van een frame. Dit frame dient logischerwijs aangepast te worden op het formaat van je deur.
Stap 2: Plaats het frame op het blowerdoordoek. Om goed te meten dien je uiteraard de gehele deur af te dekken. Anders kunnen we nog niet de luchtlekkages goed inzichtelijk maken.
Stap 3: Het doek dient om het frame gevouwen te worden.
Stap 4: Vervolgens wordt het frame in de deuropening geplaatst.
Stap 5: Als dit gedaan is wordt de voeding aangesloten. Hierbij zorgen we ervoor dat er 1 slang naar buiten loopt. Op deze manier kunnen we het drukverschil tussen binnen en buiten meten.
Stap 6: Op het moment dat dit gedaan is wordt de ventilator geplaatst. Over de ventilator wordt een hoes geplaatst en vastgezet met tape. Op deze manier kun je het natuurlijk luchtdrukverschil meten.
Stap 7: Via software op de computer wordt nu een statische druktest uitgevoerd. Op het moment dat de eerste test afgerond is wordt de hoes verwijderd. We zien nu de Pa waarde teruglopen. Het is belangrijk om te kijken hoe ver deze terugloopt.
Stap 8: Als de eerste test afgerond is dan plaatsen we de hoes weer over de ventilator heen. Vervolgens doen we de statische drukmeting nogmaals.
Stap 9: Op het moment dat de tweede statische drukmeting afgerond is weten we wat de uitslag is.
Let op, naast bovenstaande stappen zijn er nog wat andere zaken die opgepakt moeten worden voordat de test kan starten, zoals:
- Sluit ramen en deuren die in verbinding staan met de buitenkant en houd deze ook dicht
- Zorg ervoor dat alle binnendeuren open staan. Op deze manier creëer je 1 grote ruimte
- Zorg ervoor dat ventilatieroosters dicht zijn en blijven
- Sluit ventilatiekanalen af bij de schil
- Zorg ervoor dat de sifons gevuld zijn
Wat kost een blowerdoortest?
De kosten van een blowertest staan niet vast. Dit komt omdat je te maken hebt met een aantal zaken die invloed hebben op de prijs, zoals:
- Soort blowerdoortest: je kunt een blowerdoortest uit laten voeren in een woning die al gebouwd is en waar de afwerking al gerealiseerd is. Je kunt echter ook een blowerdoortest uit laten voeren tijdens de realisatie van het gebouw (bv kantoorpand of woning). Het is dan wel belangrijk dat dit gebeurt op het moment dat de gebouwschil volledig dicht is
- Grootte van het project: het kan zijn dat de blowerdoortest maar betrekking heeft op 1 gebouw. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat meerdere gebouwen tegelijkertijd gemeten worden. Zo hebben we ooit een project gedaan waarbij we 12 woningen simultaan gemeten hebben.
Overigens zien we vaak dat de kosten van een blowerdoortest snel terug verdient zijn. Het is namelijk een eenmalige investering waarmee je energieverlies structureel omlaag gaat.
AB Lekdetectie is een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van lekdetectie. Ze zijn geheel onafhankelijk omdat ze geen herstelwerkzaamheden verrichten. Dit zorgt ervoor dat ze niet aan onnodig hak- en breekwerk doen.
Heeft u een lekkage en wilt u liever geen gevolgschade? Onze specialisten komen graag bij u langs om u snel te helpen. Met hoogwaardige meetapparatuur en de nieuwste technieken kunnen ze doelgericht elke lekkage opsporen. Van woningen tot appartementen en van bedrijfspanden tot nieuwbouwprojecten.